Ekonomi Mentor

Att ha en ekonomi mentor vid sin sida som egenföretagare är guld värt. Som mentor hjälper jag dig att förstå ekonomi och ekonomiska samband i ditt företag. Många egenföretagare överlåter allt som har med ekonomi att göra till sin redovisningskonsult. Detta är bra när det kommer till den löpande bokföringen men de kan inte fatta dina affärsmässiga beslut at dig. Du behöver själv ha förståelse och kunskap inom ekonomi, kunna tolka ekonomiska rapporter, skapa budget med mera. Jag förstår att detta är inget som kommer med titeln egenföretagare och därför finns jag här för att hjälpa dig. 

Som din mentor hjälper jag dig att få kunskap inom företagsekonomi och att förstå ekonomiska rapporter och budget så att du kan styra din verksamhet i rätt riktning och mot bättre lönsamhet. 

Genom att jobba med budgetprognoser kan du fatta beslut snabbare och styra företaget i rätt riktning framåt. De rapporter som du får från din redovisningskonsult visar dig hur nuläget ser ut. 

Vi jobbar steg för steg för att få en bra struktur för ditt arbeta med ekonomi och ekonomistyrning utifrån dina behov och önskemål. Målet med vårt samarbete är att du ska känna dig tryggare när det kommer till ekonomifrågor i ditt företag och ska fatta ekonomiska beslut. Jag är med dig fram tills du känner dig säker och har tillräckligt med kunskap att göra jobbet på egen hand. 

Boka ett förutsättningslöst möte med mig och hur det samarbete kan se ut.


Exempel på tidigare uppdrag

Kund inom industrisektorn upptäckte att lönsamheten den senaste tiden har försämrats. Vi började med en gemensam genomgång av deras ekonomiavdelning och tittade på bla inköp, försäljning, konstruktion och produktion samt ekonomiavdelning. På så sätt skapade vi en gemensam intern förståelse för hur varje avdelning och deras rutiner påverkar lönsamheten. Därefter räknade vi på företagets nyckeltal jämfört med konkurrenternas. Tillsammans med ekonomiavdelningen tittade vi igenom deras prisuträkning och underlag för prissättning för att säkerställa att de har rätt underlag i systemet när offerter skall skickas och efterkalkyler tas fram. Vi beställde en uppdatering av affärssystemet för att koppla ihop olika program som gav underlag för en del siffror som behövdes i olika processer. Detta underlättade jobbet både för inköp, sälj och ekonomiavdelningen och ledningen fick mer relevanta underlag att titta på när viktiga beslut skulle fattas. Kunden anlitar mig vid behov tex när årsbudget skall tas fram och uppdatering av nyckeltal och prognoser framåt.

En kund i uppstarten behövde finansiering för att komma igång med sin e-handel. Vi skapade tillsammans både startbudget, kapitalbehov, underlag till banken inför en låneansökan och kunden fick genomgång av hur ekonomi i ett företag fungerar.

Ägare till en byggfirma fick genomgång av hans balans och resultaträkning för att förstå vart verksamheten tjänade pengar och vart de förlorade pengar. På så sätt kunden han känna sig trygg när han skulle ta in nya kunder, vilka kunder han skulle ta in och en trygghet i att tolka och förstå ekonomi i sitt företag.

Kurser

Ekonomi för icke ekonomer

Handledd online

Hållbarhet grundkurs

E-learning

Internationell Handel

E-learning
sv_SESwedish